Sıkça Sorulan Sorular
Protez çeşitleri nelerdir?
Esasında sabit ve hareketli olmak üzere 2 tip protez mevcuttur. İmplantlar ile desteklen protezler sabit yada hareketli olarak kişinin anatomik yapısı ve ihtiyaçları göz önüne alınarak tasarlanır.

Sabit protezler; dişlere yapıştırıldıktan sonra ancak hekim tarafından çıkarılabilen kuron ve köprüleri kapsamaktadır. Dolgu ile restore edilemeyecek kadar harap olmuş dişler kuronlanır. Köprü ise dişsiz sahanın önünde ve arkasındaki dişlerden destek alan çoklu diş içeren restorasyonlardır.

Bazen düzgün sıralı ancak morfolojisi ya da rengi bozuk dişlerde, özellikle genç bireylerde dişte hiç kesim yapmadan ‘bonding yöntemi’ olarak adlandırılan teknikle tek seansta dişlerde değişim yaratmak mümkündür. Bu yöntem bizotaj, kontürleme ve dolgu yapımını içerir.

Hareketli protezler ; sabit köprülerin yapılmasının mümkün olmadığı durumlarda diş yada doku desteği olan, kişilerin takıp çıkartabildiği protezlerdir. Ağızda dişler olduğunda parsiyel protez olarak isimlendirilir. Günümüz teknolojisinde diş ve doku destek elemanları son derece estetik yapılabilmektedir. Aynı zamanda damak teması olan bölgelerin çok ince alaşımdan yapılması protezin boyutunun küçülmesine olanak sağlayarak kişinin alışma sürecine yardımcı olur. Ağızda hiç diş olmadığında yapılan protez, total protez olarak isimlendirilir. Total dişsizlikte de fonksiyonel ölçü yöntemleriyle ağız dokusu ile uyumlu hareketli protezler yapılmaktadır.

İmplant destekli protezler: İmplantlardan destek alan protezler hastanın anatomisine ve ihtiyacına göre sabit ya da hareketli olarak tasarlanabilir. Klasik köprü yapımında dişsiz sahanın önündeki ve arkasındaki doğal diş prepare edilir. Oysa dişsiz sahada implant yapılırsa sağlam diş dokusu korunmuş olur ve köprü dizaynında olduğu gibi dişler birleşik yapıda olmaz. İmplant yapılan kemik fonksiyonel olarak stimule edileceğinden uzun dönemde kemik rezorbsiyonu önlenmiş olur. İmplantlar tek diş eksikliklerinde olduğu gibi çoklu ya da total dişsizlik tedavilerinde de hem hastalar hem de hekimler için yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Total dişsizlerin tedavisinde hareketli damak protezi kullanan bir hasta implant destekli protezleri ile sabit köprü kullanabilmektedir.