Hizmetlerimiz
GÖMÜLÜ DİŞLER
Hepimizin bildigi gibi agzimizda en son süren disler üçüncü azi disleridir. Genelde 17 ila 25 yaslari arasinda sürmeye baslarlar. Bu dislerin agizda birakilip birakilmamasi konusu tartismalidir. Eger dogru pozisyonda sürerlerse ve çevre dokulara zarar vermiyorsa bu disin yerinde kalmasinda bir sakinca yoktur. Çene kemigine kaynasmis ve anormal pozisyonlu bir disin (röntgenle tespit edilmis) ileride yol açacagi zararlar göz önüne alinarak çekimine karar verilebilir. Dis arkindaki yer darligi durumlarinda disin sürmesi diseti- kemik ve diger komsu dis engeline takilabilir. Sürme zamani geldigi halde çesitli nedenlerle çene kemigi içinde kalarak süremeye dislere "gömülü disler" denir. En sik rastlanan gömülü disler 20 yas disleri olarak da bilinen 3. büyük azi disleridir Gömülü 20 yas dislerinin problem olmasinin nedeni ; genetik olarak bu dise ihtiyaç kalmamasi ve buna bagli olarak gittikçe çenelerimizin küçülmesidir. Çenelerimiz küçüldükçe 20 yas disleri kendine yer bulamamakta ve dolayisiyla sürememektedir.
Bu disler iki sekilde gömülü kalirlar;
- Tamamiyla kemik içinde olanlar.

- Bir kismi kemik içinde kalip, bir kismi ise agiz içinde sürmüs olanlar.

Sürememis veya yari sürmüs olan bu disler çesitli sorunlara neden olabilirler. Bunlar kisaca sunlardir;

- Diseti enfeksiyonu

- Çevre diseti dokusunda enflamasyon (enfeksiyondan ötürü kizariklik ve agri), periostitis ve yüzde sislik.

- 2.azi disinde çürük

- Disin etrafindaki kemikte enflamasyon

- Kist ve kist sonucu görülebilecek kemik kaybi
- 2.azi disinin sürmesinin engellenmesi

- Diger dislerde yer degistirme sonucu maloklüzyon yani dis dizisinde bozukluk

- Alt çene kemiginin angulus dedigimiz köse kisminda kiriklar

- Çene ekleminde sorunlar

Sonuç olarak, gömülü kalmis disler diger disler ve çevre dokulari için potansiyel bir tehlike kaynagidir. Gömülü kalacagi tespit edilen her disin zaman geçirmeden çikartilmasi gerekliligi bugün bütün çene cerrahlari tarafindan kabul edilen bir yaklasimdir.

Gömülü dislerin çekiminde; disin konum,sekil ve boyutuna bagli olarak uygulanacak islemin zorluk derecesi degisir. Basit bir çekimden sonra hafif bir sislik, agri ve kanama olabilir. Daha özel islemler gerektiren bazi kompleks çekimler de uygulanabilmektedir. Dis hekiminizin alacagi önlemler ve bulunacagi tavsiyeler yan etkileri minimalize eder.